divendres, 27 de maig del 2011
Aprendre llengües: [664] Neix el portal Babel a la UdG
dimarts, 3 de maig del 2011
GOODNBERG.CAT
dissabte, 23 d’abril del 2011
Amb M de microrelat
diumenge, 17 d’abril del 2011
El sistema educatiu és anacrònic?
http://www.rtve.es/television/20110304/redes-sistema-educativo-anacronico/413516.shtml?date=1300050435828
dijous, 7 d’abril del 2011
El programa POCTEFA Cultur Pro
La columna del país i del projecte; a un costat la UPVD, a l'altre la UdG |
L'intercanvi lingüístic sempre ha estat un bon mitjà d'aprenentatge, ja que el contacte amb la llengua és de referent immediat i canviant, imprevisible per tant. Això obliga els aprenents a forçar l'agilitat mental per bastir-se de recursos de resposta que gràcies a estar dotats d'un context quedaran molt més fàcilment i efectivament impresos com a part del sistema de la nova llengua d'aprenentatge.
Amb aquest criteri, la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida, i la Xarxa Vives d'Universitats, van promoure dins dels programa POCTEFA Cultur Pro el projecte de Parelles lingüístiques per a l'intercanvi de català/francès. El funcionament és simple: cal formar part d'un dels cursos que ofereixen, sol·licitar l'accés, estar disposat a fer 10 sesions setmanals per mitjà de videoconferència d'una hora (mitja hora en una llengua i mitja en l'altra) i disposar dels mitjans tècnics per accedir-hi (poc més que tenir una connexió a la xarxa mínimament digna, el firefox2 i una webcam en condicions).
dimarts, 5 d’abril del 2011
40 anys de l'EOI Barcelona-Drassanes ("Obert per quarentena")
divendres, 1 d’abril del 2011
Aprendre llengües: [640] Maquillatge (1)
Llegim en català d'una manera fàcil
dimecres, 30 de març del 2011
La UOC i SpeakApps
La paraula del dia
dissabte, 26 de març del 2011
Com aprendre català a la Catalunya Nord?
La pàgina web té tres grans blocs: aprendre, practicar i altres. A Aprendre dóna informació per aprendre català de forma presencial als Pirineus Orientals i online, com també mostra diferents eines per l’aprenentatge i la pràctica del català. A Practicar mostra diferents mitjans de comunicació (TV, Ràdio, premsa, música …) i eines online (xat, fòrum) per l’aprenentatge i la pràctica del català. I l’últim bloc d’Altres dóna informació en general de l´ús del català tant a l’escola, als comerços, per viatjar… de la Catalunya Nord. En aquest mateix bloc m’agradaria destacar un apartat anomenat Per als Sudcatalans amb unes reflexions dels Nordcatalans als Sudcatalans.
I per últim us deixo alguns links relacionats amb la cultura i llengua catalana a l’altra banda dels Pirineus: Tractat dels Pirineus, La Bressola, USAP, altres webs de la Catalunya Nord amb versió en català.
divendres, 25 de març del 2011
Com conèixer gent i practicar la llengua!
I quan els alumnes em demanen si sóc al facebook, què?
- És imprescindible tenir un facebook amb un nom secret com ara sexy teacher (el nom me l’he inventat, no em busqueu ni hem demaneu el meu nom secret).
- Desfogueu-vos-hi; "Tinc un alumne que és un pesat""No m'agraden Els amics de les arts, són els Back street boys catalans""Hi ha algú que encara no sàpiga que ja no fumo?""Estic en una relació ♥ ♥ ♥" (Bueno quasi...)"Tornillu tornillu tornillu!Evidentment, tot i el nom d'incògnit assegureu-vos de tenir-lo ben privat.
- A més, feu-vos un perfil de profe formal amb corbata per als alumnes i agregeu-los sense por. D’aquesta manera podeu fer el xafarder i veure’ls en fotos compromeses. Diuen que la informació és la nova arma del segle XXI i no se sap mai… Primer fa una mica d'angúnia parlar d'alumnes com d'amics, però t'hi acostumes (parlem d'adults fora de l'ensenyament reglat!).
- L’alumne no s’ha d’adaptar a un nou entorn.
- S’ajunta la feina amb l’oci. Si tenim poc temps lliure i hem de triar entre oci i estudis segurament guanyarà el primer i entrarem a facebook enlloc de la plataforma de l’escola d’idiomes. I ja els has enganxat!
- Podem estar segurs que s'hi conectaran a diari o gairebé.
- Acaben fent feina sense voler.
- Primer va bé els alumes es canviïn l’idioma del facebook al català.
- Que agregin els companys de classe i hi afegeixin un missatge a la petició.
- Qui no sigui del facebook que es modernitzi! (Omplir formularis en català és una bona tasca significativa!).
- Els pots deixar recordatoris al mur de la feina per fer, saludar-los de tant en tant, felicitar-los pel seu aniversari, convidar-los a esdeveniments, pejar enllaços, etc. Si són estrangers els fa gràcia tenir-hi comentaris en una altra llengua. Ja veureu com aviat comencen a deixar-se comentaris els uns als altres en la llengua de classe.
- Això va funcionar a la India però no me'n faig responsable a nivell mundial: a vegades els podem enviar tests del tipus “Quin color ets?” “Si fossis una ciutat quina series?” “El teu home ideal és Ricky Martin o Marc Anthony” “Ets una persona romàntica” etc. Els encanta! Fins i tot hi ha una aplicació que els permet elaborar-ne una ells mateixos per als companys.
- Feu fotos a classe, de les sortides, pengeu-les, comenteu-les!
dimarts, 22 de març del 2011
dilluns, 21 de març del 2011
Els recorreguts literaris del català
divendres, 18 de març del 2011
Rodamots: rep cada dia un mot
Paraules com vesània, batussa, llocada, patuleia, mangarrufa, caganiu...tenen màgia, no trobeu? Rebeu-les i destineu-los temps...
Nyam-nyam, deliciós!
Més enllà d’aquesta aspecte, el Delicious permet compartir les nostres adreces amb altres usuaris. La utilitat és evident. Podem seguir i tenir accés als llocs d’interès que guarden especialistes globals en les matèries que més ens interessen professionalment i personalment. A més, cada enllaç té un comptador de popularitat entre els propis usuaris del sistema, amb la qual cosa és un bona manera de filtrar la informació. Així, coneixem qui i quanta gent ha guardat un determinat enllaç, per tant, és un colador que ens organitza el que val la pena i el que no ho val tant en el maremàgnum que és Internet. Per altra banda, l’aplicació permet marcar cada enllaç com a públic o privat, per si en algun cas no ens interessa compartir l’adreça.
Delicious té una interfície senzilla i intuïtiva. És una bona eina, sens dubte, per al treball col·laboratiu i per a l’autoaprenentatge constant. Si voleu olorar-lo, aquí teniu l’enllaç al web.
Us deixo també un parell d’exemples per anar fent boca. El Delicious de l’Enric Serra, professor de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el de l’Albert Escriu, professor d’anglès de l’Institut de Vilablareix.
Índex de materials propis
Hi tenim, agrupats en quatre categories temàtiques, algunes de les quals són:
Competències bàsiques
Canvis socials i educació
Recursos didàctics
Propostes didàctiques
Blocs a l’aula
...
El ventall de recursos que ens ofereix és molt ampli, entre els quals podem esmentar webquest, blocs i wikis.
L'aprenentatge de llengües hi és representat en diversos d'aquests recursos, que us recomano que descobriu!
Guida Al•lès és una formadora de professorat en TIC i educadora en sentit ampli.
dilluns, 14 de març del 2011
EDUPUNK
diumenge, 13 de març del 2011
La Viquilletra
- > comunicativa i audiovisual
- > autonomia i iniciativa personal
- > digital
- > artística i cultural
- > ’aprendre a aprendre
Classes de català al carrer
Volem que el català
es parli al carrer?
Doncs que així sigui!!
Classes de català al carrer,
cada dissabte al matí
durant els mesos de març i abril.
Contra la precarietat laboral,
l'opacitat en la gestió pública,
les retallades
i els acomiadaments encoberts,
sortim a fer les classes de català al carrer.
Així que els dissabtes al matí que no tinguem màster, tenim una cita a la plaça de la Mercè de Barcelona!
Aquí teniu l'enllaç: classes de català al carrer
dissabte, 12 de març del 2011
Web Aprendre i ensenyar amb les TIC
http://blocs.xtec.cat/aetp/sessions/sessio-2/
Una web molt completa amb recursos en línia (diccionaris, cercadors, premsa digital) i aplicacions web 2.0
divendres, 11 de març del 2011
Us presento la meva avatar
A la darrera sessió de classe el Joan Tomàs ens va mostrar, molt ràpidament, l'avatar que ens saludava des del seu bloc de llengua castellana (si no vaig equivocada...) . Va despertar la meva curiositat i aquí en teniu el resultat.
VOKI és un servei online gratuït que ens permet crear el nostre avatar. És senzill i intuïtiu. És una bona eina per utilitzar a l’aula . Si accediu a la seva pàgina podreu donar un cop d’ull a les seves propostes didàctiques.
Aquí en teniu un exemple pràctic: el bloc “Hi havia una vegada” creat per unes estudiants de primer grau de magisteri a
Una recomanació: si hi accediu mitjançant el navegador Google Chrome podreu disposar d’un servei de traducció automàtic, que si bé no és perfecte, ajuda molt a aquells qui com jo, tenim un nivell elemental d’anglès.
Seguirem "bloggejant"?,"bloquejant"? o parlant¡
dijous, 10 de març del 2011
Skype i el català: ParlaCatala.org
Aquest projecte és semblant al del voluntariat lingüístic, amb el suport de l’Institut Ramon Llull i de
Som-hi!!
L´increïble món de les T.I.C. aplicades a l´aula!!
En aquests moments, estic descobrint coses noves que em resulten molt interessants!
Per a més informació vistiteu: http://www.ub.edu/masteroficial/fpcatala/
divendres, 25 de febrer del 2011
Torne-m-hi!
Ja tornem estar aquí amb els alumnes del Màster de Professorat de Català per a Persones Adultes de la Universitat de Barcelona.
Aquest any són 23 alumnes motivats a aprendre el que les TIC ens aporten a la docència del català amb els nostres alumnes adults.
Comencem entendre en les primeres sessions què és la identidat digital i què és la comunitat global.