divendres, 18 de març del 2011

Nyam-nyam, deliciós!

Delicious (anteriorment del.icio.us) és una aplicació web per incorporar les nostres adreces d’interès i organitzar-les i etiquetar-les en diferents paraules clau (tags) que en faciliten i agilitzen la localització. És allò que clàssicament hem fet a l’ordinador de casa tot organitzant els nostres favorits a la barra del navegador. D’aquesta manera, però, no és una consulta local sinó que és a través d’Internet i, per tant, la tenim disponible a qualsevol ordinador amb accés a la xarxa.

Més enllà d’aquesta aspecte, el Delicious permet compartir les nostres adreces amb altres usuaris. La utilitat és evident. Podem seguir i tenir accés als llocs d’interès que guarden especialistes globals en les matèries que més ens interessen professionalment i personalment. A més, cada enllaç té un comptador de popularitat entre els propis usuaris del sistema, amb la qual cosa és un bona manera de filtrar la informació. Així, coneixem qui i quanta gent ha guardat un determinat enllaç, per tant, és un colador que ens organitza el que val la pena i el que no ho val tant en el maremàgnum que és Internet. Per altra banda, l’aplicació permet marcar cada enllaç com a públic o privat, per si en algun cas no ens interessa compartir l’adreça.

Delicious té una interfície senzilla i intuïtiva. És una bona eina, sens dubte, per al treball col·laboratiu i per a l’autoaprenentatge constant. Si voleu olorar-lo, aquí teniu l’enllaç al web.

Us deixo també un parell d’exemples per anar fent boca. El Delicious de l’Enric Serra, professor de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el de l’Albert Escriu, professor d’anglès de l’Institut de Vilablareix.