dimarts, 23 de març del 2010

Educació expandida


Avui dia, l'educació no es transmet solament ni principalment en espais formals. La nova educació té lloc en qualsevol lloc i en qualsevol moment i no queda relegada a l'àmbit de l'aula. El futur de l'aprenentatge va estretament lligat a la rellevància que avui ha pres l'aprenentatge informal.

L'adquisició de nous coneixements ha canviat considerablement i pren força cada cop més amb internet i les noves tecnologies en general. La web 2.0, a més, ofereix la possibilitat de compartir informació en forma de text, imatges, vídeos, àudios... de manera que els nous coneixments es construeixen interactivament i de manera col·lectiva.
A continuació, podreu veure una proposta, presentada el passat 22 i 28 de març de 2009, en l'edició del Festival Internacional ZEMOS 98, basada en la recerca de noves formes d'educació que incorporin i s'adaptin als nous processos socials i comunicacionals que ha provocat internet.

dimecres, 17 de març del 2010

Què hi ha de cert?

Són força les preguntes que resten a l'aire quan parlem de la incorporació de les TIC al món de l'educació. Majoritàriament, entre professors i alumnes, les diferències quant a la formació acadèmica rebuda són abismals. Les classes magistrals topen de ple amb classes interactives en què el coneixement es crea entre tots.

Però cal bandejar per complert una classe magistral? Les xarxes socials tenen la força de suplir-les? Sóc del parer que els autèntics visionaris, pel bé de tots, fora bo que seguissin impregnant-nos de la seva luciditat...

Així que tingueu dos minuts i escaig, doneu un cop d'ull al vídeo que us annexo a continuació. És realment esfereïdor veure com les noves tecnologies avancen a pas de gegant i com allò que ara ens sembla estrany, d'aquí a un temps, pot formar part de la nostra quotidianitat. Reflexionem-hi!


dissabte, 13 de març del 2010

Expodidàctica

La setmana que ve toca Expodidàctica.
null
La setmana que ve es celebra Expodidàctica, un saló de recursos per a l'educació. Si voleu saber més coses sobre el saló cliqueu a sobre del bàner. Mirant la pàgina he trobat una empresa que es diu POLYCOM que ofereix un servei de videocoferència.
¿Us imagineu donant una classe per videoconferència? ¿I el màster, per què no el fem per videoconferència?
Com podeu veure, no segueixo el costum de posar només un signe d'entonació. ¿Coneixeu la normativa del IEC sobre signes d'entonació? .
¿I sobre les regles de l'apostrofació de les sigles, sabeu si n'hi ha alguna?

diumenge, 7 de març del 2010

Dir o fer?

Un dels noms que he trobat navegant per Internet és el de Roger Shank, especialista en intel·ligència artificial, ciència cognitiva i teoria de l'aprenentatge. Se'l considera un revolucionari de l'educació perquè pretén canviar de manera radical el concepte d'escola establert, que, segons ell, està massa controlat pel govern.

En aquesta entrevista que va concedir el 2008 a Eduard Punset, Roger Shank explica el seu punt de vista sobre algunes de les qüestions que vam comentar el darrer dia de classe, com ara el sistema d'educació actual o l'ús de l'ordinador a l'aula.




Com que el Punset parla tan a poc a poc, us deixo anotat el minut en què en Roger Shank parla sobre cada aspecte:
  • L'altre dia parlàvem de la validesa del sistema d'aprenentatge actual. En el minut 2.30, Shank explica per què les escoles són com són.
  • També vam debatre sobre l'ús de l'ordinador a l'aula. Segons Shank (minut 5.14), tal com està plantejat, ara mateix l'ordinador és pitjor que el llibre de text.
Altres consideracions que trobo interessants per anar-hi reflexionant:
  • La por del docent de no controlar què aprèn l'estudiant (minut 4)
  • El paper del docent: intentar comprendre què poden fer els estudiants i ajudar-los a fer-ho (minut 5.40)
Per acabar aquesta entrada, diré que m'ha agradat veure explicada per Shank (minut 7) una idea que tinc de fa temps referent a ensenyar a partir de fer. I és que no cal ser modern ni revolucionari per defensar aquest estil d'aprenentatge; si us hi fixeu, no és tan difícil trobar aprenentatge significatiu basat en l'acció. Jo en dic tallers. Oi que no sona igual "classe de llengua" que "taller de llengua"?


divendres, 5 de març del 2010

¿Sabies que...?

Vídeo en anglès sobre informació d'internet:

Ja sóm aquí un altre cop!

Els alumnes del Màster de Formació del Professorat de Català per a Persones Adultes de la Universitat de Barcelona de l'edició 2009-2010 participaran aquests dos pròxims mesos en el blog TIC_CAT per discutir temes sobre les TIC i l'ensenyament del català.