dimecres, 29 d’octubre del 2008

Google street view!

Els carrers de Barcelona ja es poden visualitzar a través d'imatges reals! No sé exactament quina aplicació pot tenir per als nostres alumnes, però és una eina interessant d'investigar. Us imagineu passejar virtualment per Barcelona? A Google Maps des d'ahir això es pot fer. A veure qui és el primer que idea alguna activitat (situacionals, descoberta virtual de la ciutat, etc.).

Això sí, no deixem de sortir de l'aula.

Per cert, coneixeu aquest lloc?

dissabte, 25 d’octubre del 2008

Llibres, música, dites i imatges en línia... Només apte per a nadius?

És un honor ser la primera persona a fer una entrada en el nostre fantàstic bloc sobre les TIC.

He estat tafanejant una mica per la xarxa i he trobat algunes cosetes interessants (sobretot per a aquelles persones que tenen la sort de poder disposar d'ordinadors a l'aula).

La primera és www.bibliotheka.org, on pots trobar un munt de llibres en format digital que pots descarregar en format pdf o doc. Pots fer la cerca per temàtiques, per títols o per autors, i la veritat és que hi ha obres molt interessants. La qüestió és: a nosaltres, la majoria immigrants digitals, potser se'ns fa impensable llegir un llibre a la pantalla, però potser, tant que ens queixem que els nens no llegeixen (segur que és veritat?), és la solució ideal per fomentar la lectura... No?

Un altre recurs que he trobat és la web de sawgi, on podem escoltar infinitat de cançons. En teoria també te les pots descarregar, però a mi no em permet aquesta opció. A algú més li passa? He trobat autèntiques "rareses". Pot ser interessant per treballar tot el tema de la música.

També he descobert la wikidites, és a dir, la versió catalana de la wikiquotes, una wiki en què pots penjar frases, dites o citacions que t'agraden. Com que és una wiki, ho podem fer entre tots. Què us semblaria proposar als alumnes de llegir llibres i després penjar-hi les frases que més els han agradat? Fixeu-vos en l'exemple d'El petit príncep... Qui no té una llibreteta on s'apunta alguna frase que li ha canviat la vida? Viatgem cap a la web 2.0!

I, finalment, una idea que m'ha encantat: un projecte que pretén fusionar paraula i imatge, les anomenades frases visuals. La força de les imatges i els textos escollits ens presenten una proposta comunicativa molt original, en què els alumnes poden servir-se d'una imatge impactant amb una frase encara més impactant per comunicar-se. Aquí teniu l'exemple que més m'ha agradat:


Doncs apa, si trobo alguna cosa més ja la penjaré!

divendres, 3 d’octubre del 2008

Benvinguts/benvingudes al TIC_CAT

Aquest és el bloc per practicar com treballar amb blocs en l'assignatura de "Les TIC aplicades a la classe de llengua" del Màster de Formació de Professorat de Català per a Persones Adultes, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Vic.

Aquest espai virtual servirà per ampliar coneixements de les TIC i l'ensenyament-aprenentatge del català, per analitzar recursos, discutir temes i aspectes relacionats amb l'Aprenentatge Assistit per Ordinador (ALAO).

Entre tots intentarem contribuir en el coneixement d'aquest àmbit educatiu i ens servirà de laboratori per aprendre a moure's per aquests espais virtuals.

Espero que aquest entorn blocaire ens sigui útil a tots!

Benvinguts i benvingudes!

Joan-Tomàs